Digitale infrastructuur in Caribisch Nederland verbetert, maar situatie blijft uitdagend

Geplaatst door Economisch Bureau Amsterdam op

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft Economisch Bureau Amsterdam de digitale infrastructuur in Caribisch Nederland in kaart gebracht. Sinds de staatkundige hervormingen van 2010 is de digitale infrastructuur verbeterd, maar er blijven uitdagingen. Zo zijn de maximale aangeboden internetsnelheden voor huishoudens overal lager dan in Europees Nederland, hoewel deze per eiland sterk verschillen. Verder zijn de kosten van internet voor eindgebruikers hoog op Saba en Sint Eustatius, en in mindere mate Bonaire, ten opzichte van Europees Nederland. Hoewel er wisselende ervaringen zijn met de kwaliteit van vaste diensten, zijn veel ondervraagde gebruikers op alle eilanden ontevreden over de prijs-kwaliteitverhouding.

Telecomaanbieders investeren in het verbeteren van de vaste en mobiele netwerken op alle drie de eilanden. In het bijzonder werken aanbieders van vaste diensten aan verglazing van het netwerk, waarmee hogere internetsnelheden worden aangeboden dan via de bestaande koper- en coaxnetwerken. De ruggengraten van de netwerken bestaan bij alle aanbieders en op alle drie de eilanden al uit glasvezel, maar de verbindingen naar huishoudens gaan voor een belangrijk deel nog via koper of coax. Momenteel heeft Bonaire de hoogste glasvezeldekking, gevolgd door Sint Eustatius. Op Saba zijn huishoudens nog niet aangesloten op het glasvezelnet. Knelpunten hierbij zijn de hoge kosten vanwege de topografie en geografie op de eilanden. Bovendien kunnen investeringen slechts via een relatief klein aantal afnemers worden terugverdiend.

Ook in het mobiele netwerk wordt geïnvesteerd. Op alle drie de eilanden is er inmiddels tenminste één aanbieder met een netwerk dat (onder andere) gebruikmaakt van 4G. Een recente ontwikkeling is dat dit netwerk ook wordt ingezet om huishoudens te voorzien van vast internet van beperkte snelheden, via de zogenaamde fixed wireless access. In de toekomst gaan satellietverbindingen mogelijk een rol spelen.

Het rapport is hier te lezen.