‘Nederlanders werken niet weinig, maar verdelen uren ongelijk’

Geplaatst door Economisch Bureau Amsterdam op

Hoewel de Nederlandse werkweek kort is, werken Nederlanders uitgedrukt per inwoner niet minder dan andere Europeanen. Dat schrijft Martijn Mak (Economisch Bureau Amsterdam) in een bijdrage in de ESB. De Nederlandse werkweek is met 35 uur dan wel korter dan gemiddeld in de Europese Unie (37 uur), maar mede daardoor zijn er veel Nederlanders aan het werk. Als gevolg werken Nederlanders per inwoner ongeveer evenveel als EU-burgers gemiddeld (beide 30 uur).

Wel zijn de uren een stuk ongelijker verdeeld tussen mannen en vrouwen dan in de rest van de EU. Nederlandse vrouwen werken per inwoner uitgedrukt ruim 10 uur korter dan Nederlandse mannen. In de Europese Unie als geheel is dat verschil 8 uur.

Deze scheve verdeling is ongunstig voor de economische positie van Nederlandse vrouwen. Zo vertelde hoogleraar vergelijkend sociaal beleid Mara Yerkes (Universiteit Utrecht) in maart tegen EenVandaag dat de Nederlandse deeltijdcultuur vooral een probleem is omdat deeltijdwerkers vaak vrouwen zijn. Die zijn daardoor financieel minder onafhankelijk en kwetsbaarder voor armoede dan mannen.